Орен Елимелех откри учебната година за студентите от магистърските програми “Киберсигурност” и “Мениджмънт на националната сигурност и кибертероризъм” в катедра “Политически науки и национална сугурност”.

Израелският експерт по киберсигурност изнесе лекция пред студентите от специалностите в магистърските програми в направление Национална сигурност. 

г-н Елимелех завладя аудиторията с примери от практиката, събитията в Близкия Изток, както и ролята на киберсигурността и дезинформацията във войната.

Орен Елимелех коментира и създаденият от властите в израел “Кибер купол” по подобие на системата “Железен купол”, от който е част и той. 

Целта на Кибер купола е да се защитят безвъзмездно организациите в Израел, като им се помогне срещу зачестилите кибер атаки. В тази система към момента работят над 500 души, като често освен защита се организира и атака на противника на киберарената. Войната отдавна не е само по суша, въздух и вода, а и в киберпространството.

Световният експерт по киберсигурност увери студентите, че за да бъдат защитени в киберспространството винаги трябва да бъдат подготвени и проактивни. Според него най-важната инвестиция в киберсигурността на корпоративно и национално ниво е тази в образованието.

Орен Елимелех е съветник на правителството на Израел по въпросите за киберсигурността и ръководител на звено „Киберсигурност и информационна сигурност“ в Министерството на транспорта и пътната сигурност на Израел. Съветник е на Европейската комисия по въпросите за киберсигурността.

Киберекспертът е асоцииран преподавател в катедра “Политически науки и национална сигурност” към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.